Ziua Ursului
La Muzeul de Stiintele Naturii Suceava, joi, 2 februarie 2017, va fi sarbatorita Ziua Ursului, în cadrul evenimentului de educație muzeală "Sărbătorile Pământului".
Cu această ocazie vor fi organizate două sesiuni de ateliere.
Primul atelier (orele 10.30 - 12.30) este adresat preșcolarilor și elevilor din clasele I - IV, cu activități precum confecționare măști, ghicitori cu tema Ursul, poezii, povești, proiecții video-documentare.
Al doilea atelier (prele 13.30 - 15.00) se adresează elevilor de liceu, având în program expunere despre "Tradiții și obiceiuri de Ziua ursului", "Ursul preistoric" - prezentare, precum și proiecții video-documentare.
Înscrieri și informații la telefon 0230-213775, muzeograf Lili Flutur sau la Muzeul Bucovinei telefon 0230-216439 interior 116.
Ziua Ursului - care se ține pe 2 februarie, este o sărbătoare populară numită și “Stretenie”, dedicată celui mai puternic animal al Europei - ursul. Se spune din bătrâni că, în această zi de Stretenie, ursul va ieși din bârlog și, cu acest prilej, se pot face previziuni meteorologice importante.
Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna.
Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie.
Superstiții de Ziua Ursului
Dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, în cursul anului, va fi vară călduruoasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare.
Se mai zice despre Stretenie că este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.
În această zi, a Streteniei, se strâmbă pârtia, adică începe a se topi zăpada.