Via Transilvanica, drumul care unește 10 județe, va fi realizat în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor
Ministerul Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Tășuleasa Social au semnat la începutul acestei luni, la Bistrița, Acordul de Parteneriat pentru realizarea proiectului Via Transilvanica.
Obiectivul principal al acestui Acord de parteneriat vizează realizarea unui traseu tematic, inspirat din potecile de pelerinaj din Spania (Camino de Santiago) si cele din SUA (Pacific Trail), care să treacă prin zece județe ale României, pornind de la Drobeta Turnu Severin, străbătând Transilvania, pentru a ajunge, la final, la Putna. Traseul va avea circa 1.000 de kilometri și va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Drumul va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și va ajunge până la Putna, unde se „odihnește” Ștefan cel Mare.
Traseul va avea 950 de km, iar cei care îl vor parcurge vor avea acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Prin semnarea Acordului de parteneriat de către cele trei părți implicate, se urmărește creșterea rolului social al pădurilor şi asigurarea funcției recreative a acestora prin integrarea traseului tematic în complexul de factori care particularizează frumusețile României, promovarea potențialului turistic, precum și creșterea importanței relațiilor dintre comunitățile locale.
Cosmin ROMEGA