TimeAholics,spectacol de teatru cu Lavinia Sandru, în cadrul Festivalului Eco Fest de la Suceava
Miercuri, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Matei Visniec Suceava a fost jucat spectacolul TimeAholics, cu Lavinia Șandru în rol principal.
TimeAholics este textul cu care Bogdan Capșa, un adolescent de 18 ani din Iași, a câștigat ediția 2016 a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, program educațional de succes al Teatrului Excelsior. Piesa dezbate una dintre cele mai actuale și acute probleme ale omului contemporan – Timpul. Mai exact, lipsa Timpului.
Ne plângem din ce în ce mai des că nu mai avem timp pentru noi, pentru familie, pentru ceea ce contează pentru noi, pentru ceea ce ne face placere, că nu mai știm cine suntem. De ce? Pentru că omul contemporan vrea să facă prea multe, prea repede, cu prea multă încrâncenare. El trebuie să aibă o carieră strălucită, plus o căsnicie fericită, copii olimpici, o viață socială bogată, dar și una virtuală foarte activă. El le vrea pe toate, dar nu realizează că timpul nu se poate dilata astfel încât să le facă și bine. Apar drame: părinți nevoiți să lucreze până târziu, uneori și în week-end, care nu mai au un minut în plus pentru proprii copii – abandonați de cele mai multe ori în brațele bonei sau ale grădinițelor private; sau adolescenți a căror viață se petrece mult prea mult în virtual și prea puțin în real, care suferă crize acute de anxietate în momentul în care se confruntă cu o situație reală.
TimeAholics invită spectatorul la un exercițiu de imaginație: cum s-ar schimba viața noastră dacă am avea șansa să cumpărăm Timp, când vrem și în cantitate nedeterminată, se întreabă regizorul Anca Ciuclaru.
Autorul, Bogdan Capșa, spune despre piesă că „e o expunere cât se poate de sinceră a problemelor, întrebărilor și chiar a frustrărilor mele. E ceva ce văd tot mai des în jur, e ceva ce am simțit și încă mai simt, a fost un lucru de care nu m-am putut ascunde, așa că a trebuit să îl înfrunt cumva. Vorbesc desigur despre criza timpului, cea mai important criză a secolului XXI din punctul meu de vedere. Avem aproape orice lucru fizic pe care ni l-am putea dori, dar nu mai avem un lucru esențial – timp.”
În distribuție:
Saleswoman, agent de vânzări – Lavinia Șandru / Andreea Șovan
Bogdan, pasionat de voluntariat și de avioane – Ovidiu Ușvat
Dragoș / Alex, corporatist dependent de timp – Dan Clucinschi
Ghiță, operator cameră – Marian Rădulescu
Domnul Timpureanu, patronul firmei de timp – Robert Robert Emanuel
Mihaela, adolescentă prinsă în vârsta copilăriei – Iulia Samson
Alexandra, „mama” Mihaelei, asistenta și iubita lui Timpureanu – Andreea Șovan / Oana Tofan
Regia și scenografia: Anca Ciuclaru
Grafica: Florin Bărăscu
Video & sound design: Cristian Niculescu, Luca Achim
Make-up: Andra Maria
Recomandat: 12+
Durata: 1 h