range-maxillary

Teatru, muzică și bucătărie evreiască, online, la a III-a ediție a Festivalului Limbii și Teatrului Idiş

Ediția a III-a a Festivalului Limbii și Teatrului Idiș, inițiat la Suceava, în urmă cu trei ani, s-a desfășurat de data aceasta online, în zilele de luni, 25 mai, și marți, 26 mai.

Deschidere oficială a avut loc luni, la ora 10.00, cu alocuțiuni, iar de la ora 11:00 a avut loc decernarea Medaliilor de Onoare ”Avram Goldfaden”.

La ora 12:00 a avut loc conferința ”Actori și trupe de teatru idiș din România în perioada interbelică”, susținută de conf. univ. dr. Felicia Waldman.

De la 12:45, cei care au urmărit festivalul au avut ocazia să cunoască muzica și delicatesele evreiești, cu Carmen Hannah Iovițu și Aurel Iovițu.

De la 13:20 a avut loc un concert de muzică klezmer cu formația ”Niggun” a Comunității Evreilor din Iași.

La 15:15 a fost lansarea cărții ”Opere alese” de I.L. Peretz, prezentată de dr. Claudia Bosoi, cu lectura celebrei actrițe Maia Morgenstern, de la Teatrul Evreiesc de Stat.

Programul a continuat la ora 16:00 cu momente din opera lui Șalom Alehem, cu actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, iar de la ora 17:00a fost un moment „In Memoriam Nico Nitai”.

De la ora 17:30 privitorii s-au putut bucura de dansuri israeliene și evreiești cu formația ”Or Neurim”, a Comunității Evreilor din Oradea, de la ora 18:00, de un interviu cu regizorul Alexander Hausvater, urmat de un interviu cu directorul Yiddishpiel din Tel Aviv, Zelig Rabinovitz, la 18:30.

De la ora 19:00 a fost prezentat un spectacol de teatru (în limba idiș) – ”2 Kuni Lemls”, de Avram Goldfaden, în regia lui Alexander Hausvater, cu Yaacov Bodo și Yiddishpiel din Tel Aviv.

Spectacolul este un aranjament muzical contemporan al celebrei povești a lui Avraham Goldfaden.

„Piesa are loc într-un fermecător oraș evreiesc populat de Kuni Leml și de celelalte personaje iubite ale poveștii, în căutarea identității și a iubirii. O călătorie imaginară într-o lume fermecătoare în care oamenii din oraș sunt la fel de capricioși și curioși precum copiii. Un spectacol plin de culoare și plin de viață, revărsat de cântec și dans. O producție surprinzătoare bazată pe piesa clasică scrisă de Goldfaden”, conform organizatorilor.

De la ora 21:15 a avut loc proiecția filmului ”Rumenye, Rumenye” & ”Căutându-l pe Schwartz”, de Radu Gabrea, „o plimbare muzicală prin istoria teatrului idiș”.

Prima zi de festival s-a încheiat cu un concert al formației ”Bucharest Klezmer Band” a Federației Comunităților Evreiești din România, care a început la ora 23:00.

Ziua a doua: marți, 26 mai

Programul în cea de-a doua zi începe la ora 11.00, cu Carmen Hannah Iovițu și Aurel Iovițu, care vor prezenta mâncăruri bune și tradiții culinare evreiești. La ora 11:30 formația ”Hora” a FCER va prezenta dansuri israeliene și evreiești, de la 12:00 va fi conferința ”Imaginea lui Ițic Manger în revista Adam”, susținută de dr. Anca Tudorancea, iar de la ora 13:00 va fi un moment artistic cu actorul israelian Eugen Nacht Stroe. La ora 13:30 va începe recitalul Corului ”Bnei Milu”, al Comunității Evreilor din Brașov, la 14:00 – dansuri israeliene și evreiești cu formația ”Haverim”, a Comunității Evreilor din București, și de la 15:00 – conferința „Joseph Schmidt – tragedia unei voci care a înconjurat lumea“, cu Berti Barbera.

Programul continuă cu recitalul corurilor „Hazamir”, al Comunității Evreilor din București, și ”Macabi”, al Comunității Evreilor din Brăila, de la ora 16:00, urmat, la 16:30, de un recital de sonete evreiești, în interpretarea artiștilor Alexandrina Chelu și Florian Chelu Madeva, de la Comunitatea Evreilor din Oradea.

La 17:20 va fi un moment „In Memoriam Carol Feldman”, urmat, la 17:30, de spectacolul de teatru în limba idiș ”Dinastia Efros”, de Iacob Gordin. Regizor este Kincses Elemér, de la Teatrul Evreiesc de Stat: „O dramatică frescă a iubirii de mamă, pe fondul conflictului între generaţii. Protagonista, văduva Mirale Efros, se bucură de un mare prestigiu moral şi social: pentru bogăţia ei, pentru respectul tradiţiei, pentru filotimia ei şi pentru dăruirea maternă. Mirale şi-a crescut singură, cu un nemărginit ataşament, băieţii. A pus întotdeauna mai presus de orice împlinirea şi fericirea lor. Numai că Iosale şi Donie sunt departe de a răspunde aşteptărilor. Sub influenţa malefică a lui Şeindale – tânăra soţie a lui Iosale – ei reclamă violent partea din avere care le-ar fi rămas de la tată. Află abia acum că tot ce au este creaţia lui Mirale. Căci Mirale a ştiut, cu inteligența și simțul ei realist şi practic, să convertească falimentul defunctului ei soţ într-o afacere prosperă”.

De la ora 20:00 spectatorii sunt invitați la teatru - ”Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, regizat de Alexander Hausvater, la Teatrul ”Matei Vişniec” din Suceava: „Fernando Krapp vine în oraș, cu o reputație construită și o avere uriașă. Un iubitor al rafinamentului, Fernando dorește să controleze totul în jurul său. El își alege cea mai frumoasă femeie din oraș pentru a-i fi mireasă și face toate aranjamentele de nuntă cu tatăl ei cel sărac. Femeia, Iulia, la început supărată de mariajul forțat, acceptă să intre într-o căsnicie pe care apoi o trădează, ceea ce o duce la casa de nebuni. Până la urmă, Fernando Krapp învață să iubească, iar Iulia își dă seama că îl iubește și este iubită”.

Organizatorii Festivalului Limbii și Teatrului Idiș sunt Federația Comunităților Evreiești din România, Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Comunitatea Evreilor din Suceava. Parteneri sunt Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice, Fundația Caritatea, Teatrul Evreiesc de Stat, Yiddishpiel Tel Aviv, Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” din Suceava, The American Jewish Joint Distribution Committee, Comunitatea Evreilor din București, Comunitățile Evreilor din Iași, Oradea, Brașov și din Brăila.

Imagini
Teatru, muzică și bucătărie evreiască, online, la a III-a ediție a Festivalului Limbii și Teatrului Idiş
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere