range-maxillary

Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial

Țara Dornelor a devenit a cincea destinaţie de ecoturism din țară recunoscută oficial de Ministerul Turismului.

Ea a primit acest statut la inițiativa Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), drept urmare a acțiunilor derulate în cadrul proiectelor de dezvoltare și consolidare a destinațiilor de ecoturism din România, finanțate de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0.

Statutul de Destinație de ecoturism a fost obţinut cu sprijinul semnatarilor Pactului pentru Țara Dornelor, din care fac parte reprezentanții administrațiilor publice locale (cele 10 UAT-uri din destinație), ai ariei protejate (Administrația Parcului Național Călimani), ai Serviciului de promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, ai sectorului privat și ai entităților culturale și de învățământ din zonă.

Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial

Împreună cu acești parteneri, la care se adaugă și Centrul Național de Informare Turistică Suceava, din luna noiembrie a anului 2018, au fost parcurse cele trei etape ale procesului de evaluare care au constat în:

1. pregătirea documentației pentru evaluare și depunerea ei la Ministerul Turismului;

2. analizarea documentației depuse și evaluarea pe teren de către Comisia coordonată de către Ministerul Turismului;

3. luarea deciziei finale de către Comisia de evaluare.

Vizita de evaluare a avut loc în perioada 28-30 mai a.c. și a fost realizată de reprezentanţi ai Ministerul Turismului, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). Aceasta a constat în întâlniri de lucru cu membrii Parteneriatului local, vizite de evaluare a diferitelor obiective culturale, naturale și turistice din Țara Dornelor. Pe data de 26 iunie a.c., Asociația de Ecoturism Țara Dornelor a primit, electronic, din partea Ministerului Turismului, rezultatul evaluării care certifică obținerea statutului de destinație de ecoturism pentru Țara Dornelor.

Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial

„Finalul unui an de muncă pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare în procesul de evaluare a destinației, ne aduce o recunoaștere oficială din partea autorităților centrale dar, și mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic și mai închegat în jurul acțiunilor de promovare și dezvoltare sustenabilă a Țării Dornelor prin intermediul ecoturismului. Un turism al viitorului de care locul acesta minunat, din îndrăgita Bucovină, are mare nevoie! Sperăm ca acest statut să contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Țara Dornelor, ca destinație de ecoturism, în spatele căruia stau demersurile de dezvoltare economică a zonei prin extinderea rețelei de produse și servicii ecoturistice locale. Le mulțumim tuturor partenerilor noştri, şi, în mod special, reprezentanţilor Administrației Parcului Național Călimani și ai Serviciului de Promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, care au fost alături de noi în toate momentele importante.”, a declarat Cazimirciuc Maricica, managerul destinației ecoturistice Țara Dornelor.

Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial

În prezent, pe harta destinaţiilor de ecoturism din România se mai află: Ţara Haţegului – Retezat, din județul Hunedoara, Ţinutul Zimbrului, din județul Neamţ, Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov şi Mara – Cosău – Creasta Cocoşului, din Maramureş.

✔ Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), cu rol de Unitate de Management a Destinației, face parte din rețeaua națională a destinațiilor de ecoturism din România, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER – www.eco-romania.ro).

✔ Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei, beneficiază de un cadru natural și un mod de viață tradițional încă bine păstrate, fapt ce o face una dintre zonele din nordul țării preferate pentru turismul montan activ, pentru odihnă și relaxare, pentru sporturi de iarnă.

✔ Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor și are în componență sa municipiul Vatra Dornei şi 9 comune (Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei). Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței.

✔ Prezența ariei naturale protejate, Parcul Național Călimani, face și mai necesară dezvoltarea ecoturismului în zonă, pentru conservarea acestui cadru natural cu o valoare deosebită.

✔ Dezvoltarea ecoturismului în Țara Dornelor este susținută de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Imagini
Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial
Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial
Ţara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România recunoscută oficial
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower