Suceava, prezentă la protestul din Târgu Mureş, pentru realizarea autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal
Protestul organizat pentru susţinerea construcţiei autostrăzii A8 Iaşi – Târgu Mureş, la care participă numeroși suceveni, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur și primarul Sucevei, Ion Lungu, alături de mai mulţi transportatori din judeţ, este în plină desfășurare.
Ajunși la Târgu Mureş, sucevenii participanți la protestul organizat pentru susţinerea construcţiei autostrăzii care ar urma să lege Moldova de Ardeal au cerut autorităților centrale să nu izoleze Moldova, Bucovina, ci să aloce fonduri pentru realizarea acestei investiții necesare.
Protestul, intitulat „Împreună pentru A8: Ungheni – Iaşi – Tg Mureş”, a început de vineri şi va dura până duminică, 10 septembrie, fiind organizat de un grup de iniţiativă format din ieşeni. Acţiunea este una de anvergură şi presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, cu opriri în principalele localităţi de pe traseu.
„Am participat astăzi la mitingul organizat pentru susținerea realizării autostrăzii A8,Ungheni-Iasi -Tîrgu Mures. Noi sucevenii ne dormim sa construim aceasta autostrada,fără ea orasul va fi condamnați la subdezvoltare. Nu vrem să stăm cu mâna întinsă la guvern,vrem să ne creștem veniturile proprii,pentru aceasta este necesară dezvoltarea economică a orașului,crearea de noi locuri de munca,realizarea de investitii mari în oraș. Fără o infrastructură adecvată aceste lucruri nu se vor întâmpla. Stim ca nu este ușor dar nici imposibil să determinăm realizarea acestei autostrăzi.
Prin perseverență și fermitate,avem șanse să reușim. Doamne ajuta!”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a condus personal o delegație din partea Primăriei Suceava.
Organizatorii protestului consideră că Centenarul ar trebui sărbătorit în 2018 prin semnarea contractelor de atribuire pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii A8.
„Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova şi unele judeţe din Transilvania (vezi Harghita), în starea de sărăcie şi subdezvoltare în care sunt menţinute de nepăsarea guvernelor de la Bucureşti, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpaţii şi să le conecteze economic şi social cu celelalte regiuni ale ţării şi cu civilizaţia şi prosperitatea occidentală", scriu iniţiatorii evenimentului în petiţia online.
La ora actuală, autostrada Moldova – Transilvania nu se regăseşte în Master Planul General de Transport al României, al cărui proiect a fost deja prezentat public.
”În următoarele câteva săptămâni, Guvernul va trebui să aprobe, prin Ordonanţă de Urgenţă, varianta finală a MPGT care va fi transmisă Comisiei Europene. Apoi, Ordonanţa de Urgenţă va pleca la Parlament spre aprobare, în forma propusă de Guvern sau în una amendată de către acesta.
De aceea, este imperios necesar ca măcar acum proiectul Autostrăzii Moldova - Transilvania să fie introdus în documentul strategic în baza căruia România va primi de la Uniunea Europeană finanţare nerambursabilă pentru proiectele de infrastructură în exerciţiul financiar 2014-2020”, spun inițiatorii acestui demers civic.