„Sub apă”, un spectacol non-conformist, dintr-un viitor prezent
Finalul primei săptămâni a lunii martie a fost marcat la Suceava de o premieră absolută – punerea în scenă, pentru prima oară, în a unui text a cunoscutului dramaturg Ella Carmen Greenhill, a cărei piese de teatru se bucură de aprecieri la nivel internațional.
Timp de aproape două ore, atât sâmbătă cât și duminică, ochii sutelor de spectatori din sala Teatrului „Matei Vișniec” Suceava au fost ațintiți asupra celor nouă actori care au jucat „Sub apă” - un spectacol care se desfășoară în viitor, dar care, în mare măsură se contopește cu prezentul.
Cele trei personaje principale sunt Jack (Răzvan Bănuț – un actor foarte talentat, care trăiește fiecare scenă de parcă face parte chiar din viața sa, încât la scenele de furie îi vezi până și venele cum se umflă, pompând sângele cu viteză maximă), Leah (Delu Lucaci – în probabil cel mai greu rol al carierei sale de până acum, de care se achită cu brio) și Amina (frumoasa și misterioasa Diana Lazăr, o potrivită alegere a regizorului pentru acest rol).
Poveștile lor de viață, care se desfășoară de multe ori în paralel în fața spectatorilor, care trebuie să-și exerseze atenția distributivă, pentru a capta mesajele transmise de mișcările și replicile personalelor ce li se înfățișează în același timp, pe două planuri (când pe orizontală, când pe verticală), se întrepătrund, piese de puzzle care capătă sens la final, când le pui toate pe tavă, una lângă alta.
Un spectacol greu dar interesant, care testează răbdarea spectatorului dar îl recompensează până la final, un amestec non-conformist de genuri ale dramaturgiei, cu mici accente umoristice într-o poveste tragico-dramatică.
Unele elemente de modernitate introduse în spectacol îl fragmentează prea tare, rupând conexiunea creată între spectatori și actori până în acel moment, dar altele se dovedesc a fi foarte simpatice și-i dau un farmec aparte.
Privindu-l, uneori uiți că ești la un spectacol de teatru, ci mai degrabă la un film, scenele create inclusiv prin tehnici moderne fiind spectaculoase, dar alteori momentele introduse par în plus, nefiind justificate decât de dorința regizorului de a veni cu cât mai multe elemente deosebite.
Uneori, mai puțin e mai bine.
Dar, per total, este un spectacol care merită atenția publicului, mai ales a celui tânăr, pe care teatrul sucevean se străduiește să-l atragă inclusiv prin aducerea pe scenă a unor actori debutanți, de pe băncile liceului, cum este Teona Stavarachi, care face parte din personajele secundare, alături de actori experimentați precum Cosmin Panaite, Clara Popadiuc, Horia Butnaru, Bogdan Amurăriței, Sergiu Moraru.
Nu în ultimul rând, trebuie remarcat curajul regizorului Sebastian Marina, care a debutat prin punerea în scenă a acestui spectacol dificil, aplauzele de final ale publicului fiind cu siguranță o încurajare în plus pentru el de a continua pe acest drum, după ce până acum a fost de cealaltă parte a baricadei – pe scenă, în calitate de actor.
Spectacolul „Sub apă” mai poate fi văzut luna aceasta în două ocazii, pe 18 și 30 martie, tot de la ora 19.00, pe scena Teatrului „Matei Vișniec”, prețul unui bilet fiind de 20 de lei.
Cosmin ROMEGA