range-maxillary

„Școala de folclor”, deschisă de luni, 15 iunie

Cu prilejul aniversării de 5 ani a proiectului ”10 pentru folclor”, organizatorul de evenimente folclorice, Mihaela Bârsan, lansează un nou proiect: ”Școala de folclor”.

Proiectul își propune crearea unei comunități puternice on line, în care specialiștii vor împărtăși din cunoștințe și experiență celor care doresc să afle mai multe despre folclorul și satul tradițional românesc.

Deschiderea oficială a ”Școlii de folclor”, va avea loc pe 15 iunie, de la ora 15, on-line, pe pagina de facebook ”Școala de folclor”.

„Școala de folclor”, deschisă de luni, 15 iunie

”Perioada aceasta , cu pandemia, avut și partea ei bună fiindcă a dat ragăzul de timp necesar unor mai gânduri mai vechi de ale mele, care s-au legat mai bine între ele și m-au dus, în mod firec, către următorul nivel al proiectului ”10 pentru folclor”, concretizate într-un nou proiect, la fel de ambițios: ”Școala de folclor” – o școală interactivă, adaptată intereselor și preocupărilor tinerilor de astăzi. Este vorba despre o comunitate on-line în care vom promova folclorul autentic cu specialiști de top care ne vor împărtăși într-o manieră accesibilă cele mai valoroase cunoștințe câștigate într-o viață, cu multe eforturi și căutări riguroase. Din păcate, folclorul a fost redus la muzica populară ceea ce l-a sărăcit de conținut. Folclorul românesc consacrat este o creație colectivă, care a asimilat întreaga civilizație a poporului nostru, el cuprinde artă și cultură, istorie socială, balade istorice, morală și filozofie, dar și divertisment”, a declarat Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului.

În fiecare săptămână, personalități din diferite domenii vor evidenția bogăția folclorului românesc și necesitatea promovării în rândul generațiilor următoare.

”Preocupările actuale pentru folclorul adevărat râmâne una dintre sarcinile permanente ale tuturor slujitorilor culturii românești. În istoria neamului nostru nu există vreun mare creator, în frunte cu Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ciprian Porumbescu, ale căror creații să nu-și aibă farmecul, trăinicia și valabilitatea permanentă în legătură cu izvorul veșnic viu al foclorului românesc”, a spus istoricul Mihai Iacobescu, unul dintre primii susținători ai noului proiect.

Deschiderea oficială a ”Școlii de folclor”, va avea loc pe 15 iunie, de la ora 15, on-line, pe pagina de facebook ”Școala de folclor”.

Primul invitat este cunoscutul folclorist și dirijor George Sîrbu care și-a exprimat aprecierea față de acest nou demers: ”Consider proiectul ca fiind foarte valoros și folositor atât estetic, cât și din punct de vedere educativ pentru generațiile următoare. Mă bucur că în noianul acesta de necazuri, de spirite rele și rătăcitoare, Mihaela a ales un drum așa de frumos pentru sufletul românesc, pentru spiritul bucovinean autentic”.

De asemenea, proiectul își propune să readucă în prim plan obiceiurile și tradițiile românești, preoți și dascăli care ”sfințesc locul”.

”În cei aproape 11 ani de când realizez emisiuni folclorice la Televiziunea regională Intermedia , am cunoscut oameni extraordinari, care au ales să profeseze la sat și asemeni apostolilor propovăduiesc dragostea față de Dumnezeu, țară și tradiții ajutând copiii de la țară să își împlinească visele și destinele ( și eu sunt un atfel de copil ,născut și crescut la țară în spiritul tradițiilor,al bunei cuviințe și credinței). Vreau să îi cunoașteți și dvs. Prin intermediul ”Școlii de folclor” și să vă inspirați din poveștile lor ” – a mai spus Mihaela Bârsan.

„Școala de folclor”, deschisă de luni, 15 iunie

Imagini
„Școala de folclor”, deschisă de luni, 15 iunie
„Școala de folclor”, deschisă de luni, 15 iunie
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere