Românii nu-și iubesc angajatorul, dar rămân în relație din interes
În condițiile în care petrecem mai mult timp la serviciu decât cu iubitul sau iubita, BestJobs a încurajat peste 1.000 de români să-și imagineze că partenerul lor de viață este chiar organizația pentru care lucrează în acest moment. Astfel, doi din cinci angajați români sunt nemulțumiți de relația pe care o au cu angajatorul și spun că este bazată strict pe un interes material, arată cel mai recent sondaj lansat de BestJobs cu ocazia Valentine's Day, în timp ce unul din cinci consideră că relația este de-a dreptul „toxică” sau chiar de tip „one-night stand”. Dacă ar fi să ajungă la „divorț” (concediere), aproape șapte din zece angajați cred că ar merita cel puțin trei salarii compensatorii.
Relație „până la adânci bătrâneți”
O relație „matură, în care ambii parteneri au crescut împreună și în care îi leagă multe lucruri frumoase” spun că au cu angajatorul aproximativ 23% dintre respondenți și doar 4,6% au afirmat că este „love at first sight”.
În aceste condiții, doar 21,7% consideră că ar putea avea o relație „până la adânci bătrâneți” cu firma pentru care lucrează în acest moment. Pentru cei mai mulți, adică 41,6%, relația este una trecătoare, în timp ce 28,2% dintre respondenți consideră că relația este una de lungă durată, dar care cel mai probabil se va termina la un moment dat. Alți 8,5% sunt indeciși.
Angajatul român îi reproșează „partenerului” că nu se simte egal în relație (20%), că îi acordă prea puțină atenție (16,5%), că nu ține cont de sentimentele și nevoile sale (16,3%), ori că „mă înșală ori de câte ori are ocazia (îmi înșală așteptările)” - 11,4%. Alți 11% se plâng că angajatorul le face promisiuni pe care nu le respectă niciodată, nu îi ascultă niciodată (9,8%) sau că „nu-mi oferă nimic din ce aș avea eu nevoie” (8%). Doar 7% nu au nimic de reproșat „partenerului de viață” actual.
Despre actualul ”partener” (angajator), angajații nemulțumiți spun cel mai adesea că este indiferent (35,6%), imatur și dezorganizat (26,2%) sau chiar agresiv (8,9%). Doar pentru 20,5% este matur și calculat, iar pentru alți 8,9% este iubitor și tandru. De cealaltă parte, majoritatea angajaților se văd într-o lumină foarte bună în relația cu firma pentru care lucrează. Astfel, 64% dintre respondenți consideră că sunt maturi și calculați, iar 17% - iubitori și tandri. Numai 11,8% afirmă că sunt indiferenți, 4% sunt imaturi și dezorganizați, în timp ce 3,2% admit că sunt chiar agresivi.
În aceste condiții, nu e de mirare că jumătate dintre angajați (50,8%) consideră că ei oferă mai mult în această relație și doar 5%, că partenerul. O treime dintre respondenți afirmă că amândoi oferă în aceeași măsură, iar aproape 12% cred că nici unul nu se implică mai mult decât celălalt.
Trei sferturi dintre angajați s-ar vedea cu un alt „partener”
Dacă firma pentru care lucrează ar fi partenerul lor de viață, o zi obișnuită din „viața de cuplu” ar fi, pentru circa o treime dintre respondenți, cu vieți total separate, ceea ce îi unește fiind doar un act (contractul de angajare). Pentru 11%, o zi obișnuită de cuplu este plictisitoare, iar pentru 10,3% este cu multe certuri și reproșuri. În schimb, 37% afirmă că e calmă și echilibrată, iar alți 7,4% sunt încă „îndrăgostiți” de job, declarând că e „plină de fluturi în stomac”.
În aceste condiții, întrebați dacă și-ar da întâlnire și cu alți posibili parteneri în acest moment, peste jumătate dintre respondenți (50,7%) au confirmat că „ar testa piața”, iar 28,2% sunt deschiși să se vadă cu un alt posibil partener, dacă ar apărea cineva interesat de ei, în timp ce 7,1% sunt indeciși. Doar 14% dintre respondenți se declară fideli și spun că nu și-ar înlocui "partenerul" (compania), mai arată datele sondajului BestJobs.
În cazul unui divorț pe care l-ar iniția partenerul (concediere), 14,4% dintre angajați cred că ar merita cel puțin un salariu compensator pentru timpul și dedicarea lor în această relație, 17% consideră că li s-ar cuveni minimum 3 salarii compensatorii, iar 8% - măcar cinci. Alți 5% ar cere între 6 și 8 salarii compensatorii, în timp ce un sfert dintre angajați ar pretinde între 8 și zece salarii compensatorii. Un procent de 17% vor 12 salarii compensatorii sau chiar mai mult și/sau alte beneficii. Numai 3,2% nu ar vrea nimic în cazul unui divorț, iar 10,4% nu știu ce compensații să ceară.
De Valentine's Day, 31,3% dintre angajați ar vrea ca partenerul (compania) să le ofere un cadou consistent precum o vacanță sau o mărire de salariu. Alți 16,3% și-ar dori mai mult timp de calitate împreună (team-building-uri, workshop-uri, ieșiri la bere cu colegii, cursuri și training-uri etc.), precum și mai multă atenție în acest an, conform dorinței exprimate de 13% dintre respondenți. Unii ar vrea „o declarație frumoasă despre ce însemn eu” (12,4%), un cadou simbolic precum flori sau bomboane (8,9%), ori să li se acorde mai mult timp liber pentru pasiunile personale (6,4%). Dintre respondenți, 11,7% nu vor nimic.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 01-30 ianuarie, pe un eșantion de 1.210 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din România.