Peste 600 de participanți la a patra-a editie Crosul Sucevei (Foto)
Cea de-a patra ediție a Crosului Sucevei, un eveniment care încurajează sportul de masă, a atras peste 1000 de oameni în centrul municipiului reședință de județ, dintre aceștia, mai bine de 600 înscriindu-se în competiție și alergând 2000 sau 2500 de metri, în funcție de categoria de vârstă.
Înscrierea participanților, începută de sâmbătă, a continuat și duminică, din cauza numărului mare de solicitări fiind făcute înscrieri chiar și cu puțin timp înainte de a se pleca în cursă, fiind depășit spațiul alocat pe tabelele pregătite de organizatori.
„A fost un real succes, la această ediție fiind înscriși peste 600 de participanți. Ne dorim ca la edițiile viitoare să dublăm numărul participanților, dar să ni se alăture și sponsori, pentru a-i putea stimula mai bine”, a spus profesorul de educație fizică și sport Elena Vizitiu, organizator al evenimentului.
Punctul de plecare dar și linia de final se aflau pe strada Nicolae Bălcescu, între cele două esplanade pietonale, o mulțime de oameni, participanți dar și spectatori, aflându-se de o parte și de alta, în așteptarea startului pentru fiecare categorie din concurs, apoi sosirea alergătorilor – epuizați dar și fericiți, în același timp.
Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a venit nu doar în calitate de susținător al evenimentului, ci s-a și înscris în competiție, la categoria de vârsta 26-39 ani, parcurgând 2,5 km și obținând locul 8 din 23 de participanți.
„Sunt foarte mulți suceveni care au dat curs invitației Primăriei Suceava și Asociației Județene de Atletism de a participa la acest eveniment, care de la an la an adună tot mai mulți iubitori de mișcare. Îmi cer scuze în fața șoferilor pentru incovenientele din trafic, dar, până la urmă, trebuie să facem și mișcare, iar sucevenii au nevoie de astfel de evenimente, care, deocamdată, sunt destul de puține. Felicitări tuturor participanților, laude premianților!”, a spus Lucian Harșovschi, care speră ca la edițiile viitoare premiile să fie mai consistente, cu ajutorul sponsorilor.
La cea de-a patra ediție, Crosul Sucevei a fost organizat pe șase categorii de vârste, plus una suplimentară, pentru profesioniști, pe două trasee, cu grad diferit de dificultate - de 2000 și 2500 de metri liniari, cu pornire de pe strada Nicolae Bălcescu – esplanada Casei de Cultură, înspre strada Mihai Viteazu/ Anastasie Crimca, prin fața Policlinicii Areni, pe Bulevardul principal până la sensul giratoriu de la parcarea subterană nr. 1, de unde se revine la punctul de plecare – linia de start/final.
Cele șase grupe de alergători au fost organizate astfel:
1. Copii – băieți și fete cu vârsta între 8 – 13 ani – distanța de alergare 2000 metri;
2. Juniori și junioare, vârsta 14-18 ani - distanța de alergare 2500 metri;
3. Seniori și senioare, vârsta 19 -25 ani - distanța de alergare 2500 metri;
4. Seniori și senioare, vârsta 26 -39 ani - distanța de alergare 2500 metri;
5. Veterani categoria I, vârsta 40 – 49 ani – distanța de alergare 2000 metri;
6. Veterani categoria II, peste 50 de ani – distanța de alergare 2000 metri.
Traficul rutier, îngreunat de măsurile de protecție pentru alergătorilor
Dacă pentru sucevenii prezenți la competiție Crosul Sucevei a fost un motiv de bucurie și divertisment într-o zi frumoasă de septembrie, pentru cei aflați în trafic, de la orele amiezii și până aproape de ora 16.00, competiția a însemnat mai mult timp necesar pentru parcurgerea unor distanțe, dar și nervi, unii considerând că astfel de evenimente nu-și au rostul în oraș, unde stingheresc traficul rutier.
Pentru protejarea participanților la competiția sportivă, a fost închisă total circulația pe strada Nicolae Bălcescu, dintr-un capăt în celălalt, iar pe străzile cuprinse pe traseu, pe câte o bandă de circulație, încât, în zonele adiacente, valorile de trafic înregistrate au fost foarte mari, cozi de mașini formându-se nu doar pe bulevardul principal, ci și pe alte artere.
Cosmin ROMEGA