Parada Ecvestră din Ținutul Rădăuților, în Centrul Istoric
Pe 2 mai, Ziua Națională a Tineretului este sărbătorită printr-o paradă ecvestră organizată în Centrul Istoric al Municipiului Rădăuți, de către Centrul Cultural ”Petre Țuțea” din Rădăuți.
Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 13.00-14.00, pe traseul Mănăstirea Bogdana – str. Bogdan Vodă – BCR – giratoriu – str. Ion Nistor – Casa Germană – Primărie – BCR – Mănăstirea Bogdana.
Parada Ecvestră din Ținutul Rădăuților este un eveniment ajuns la a IV-a ediție, fiind organizată în parteneriat cu Clubul Sportiv Ecvestru Rădăuți, Hanul Voievozilor și Grajdurile Domnești.
"Și în 2017 Centrul Cultural PETRE ȚUȚEA are deosebita plăcere de a invita comunitatea locală rădăuțeană și nu numai, spre a sărbători Ziua Națională a Tineretului, la parada ecvestră organizată în Centrul Istoric al Municipiului Rădăuți.
O însemnată parte a celor mai reprezentative exemplare cabaline din Ținutul Rădăuților – unul dintre simbolurile asociate valorilor bucovinenilor, vor participa la paradă spre desfătarea ochiului și sufletului comunității rădăuțene, cât și pentru ca turiștii aflați în mica vacanță de 1 Mai în pensiunile din zona Rădăuțiului să descopere unul dintre brand-urile de oraș", a anunțat Mirel Remescu, organizator al evenimentului.
Istoria creșterii cailor de rasă la Rădăuţi are rădăcini tocmai din anul 1792, când este înfiinţată LANDESGESTUETTS– UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece, începându-se cu 1400 capete (cai moldoveneşti, ruseşti, poloni, turceşti).
După începerea primului Război Mondial herghelia a fost evacuată în Austria, iar după încheierea conflagraţiei, după unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, statul român o reînfiinţează, împroprietărind-o cu 3253 ha (721 ha teren arabil, 529 ha fâneţe naturale, 1294 ha păşune naturală, 464 ha pădure şi 221 ha teren ocupat de clădiri, drumuri, şanţuri şi teren neproductiv).
Actualmente, în Ținutul Rădăuților funcționează o herghelie la Rădăuți (având secții la Mitoc și la Brodina), cât și cluburi de echitație la Sucevița, Hardic și Horodnic.