range-maxillary

Ouă Faberge, pentru prima dată în România, la Muzeul de Istorie Suceava

În perioada 19 martie – 30 iunie 2018, la Muzeul de Istorie Suceava, în Sala de expoziții temporare Parter, va fi deschisă o expoziție eveniment- "Oul de Paște de la cult la artă".

În cadrul acesteia vor fi expuse, pentru prima dată în România, faimosele “Ouă Faberge”.

În total vor fi expuse 262 de ouă de Paște de pe 5 continente, din colecția Muzeului Național Liechtenstein.

„Ouăle Fabergé” sunt bijuterii realizate din metale şi pietre preţioase, la baza cărora se află tradiţia pascală.
În 1885 țarul se decide să îi facă un cadou mai deosebit soției sale cu ocazia sărbătorii a 20 de ani de căsătorie. Pentru că aniversarea a căzut în preajma sărbătorilor pascale, Alexandru al III-lea îi cere bijutierului regal, Peter Carl Fabergé, să îi creeze o bijuterie unică sub formă de ou care să fie extrem de prețioasă, la fel ca și soția sa Maria. Așa au apărut ouăle Faberge și tradiția anuală de Paște a acestora de la curtea țarului rus.
Din 1894 Peter Carl Fabergé a creat două ouă în fiecare an, unul pentru soția lui Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Fedorovna, iar unul pentru mama sa, Maria Fedorovna. Timp de 32 de ani, până la revoluția bolșevică din 1917, Fabergé a creat peste 50 de astfel de ouă prețioase.
Unul dintre cele mai scumpe a fost cel realizat în anul 1913, vândut la o licitație în anul 2002 pentru suma de 9,6 milioane de dolari.

Ouă Faberge, pentru prima dată în România, la Muzeul de Istorie Suceava

Imagini
Ouă Faberge, pentru prima dată în România, la Muzeul de Istorie Suceava
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere