range-maxillary

Masca populară de Anul Nou - la Hanul Domnesc

În preajma sărbătorilor de iarnă, obiceiurile, tradițiile legate de noaptea Sfântului Vasile sunt cele mai spectaculoase manifestări ale credințelor și practicilor magice din lumea satelor Bucovinei. Muzeul Etnografic HANUL DOMNESC va găzdui, în perioada 6 decembrie 2018 – 3 februarie 2019 expoziția temporară Patrimoniu cultural etnografic – MASCA POPULARĂ DE ANUL NOU, în Anul european al patrimoniului.

Expoziția va aduce în atenția publicului vizitator măști populare din patrimoniul etnografic al Muzeului Bucovinei, obiecte de recuzită dar și piese vestimentare din colecția Recuzită și Obiceiuri care datează de la începutul secolului al XX-lea.

Astfel, vizitatorii vor putea admira măștile-obrăzare și măștile de cap din categoria „urâților” care înfățișează chipuri umane (moși, babe, urâți, țigani, ursari, etc.), obiecte vestimentare ale costumelor de „militari”, piese de recuzită și accesorii ale personajelor din diferite alaiuri și jocuri specifice sărbătorilor de iarnă.

Masca populară de Anul Nou - la Hanul Domnesc

Dacă în trecut, măștile jucate la cumpăna dintre ani aveau rol de protecție, legătură spirituală cu forțele supranaturale având funcții magice,astăzi acestea și-au pierdut simbolismul, devenind mijloace de expresii plastice, unde magicul a subordonat esteticul în dorința de a impresiona asistența și de crea spectacol la trecerea simbolică dintre ani.

Imagini
Masca populară de Anul Nou - la Hanul Domnesc
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower