Lupte cu arme și armuri medievale, în șanțul Cetății Suceava
Cavaleri înveșmântați din cap până-n picioare în armuri grele, metalice, confruntându-se cu lovituri năprasnice cu luptători protejați de piele și scut, dar având avantajul vitezei de mișcare, ori trupe de halebardieri luptând contra unui grup de spadasini, pentru a se vedea care arme și armuri se dovedesc mai bune în confruntarea directă – asta au putut admira seară de seară spectatorii ediției din acest an a Festivalului Medieval de la Suceava. Asta deoarece programul acestuia s-a îmbogățit de anul acesta cu un nou spectacol de larg interes pentru public – competițiile HMB (Historical Medieval Battle). HMB este un sport relativ recent, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane.
Cu toate că nu se aflau în programul inițial, ci au fost propuse de invitații de peste hotare, prezenți pentru prima oară la Suceava – în special sârbii, specialiști în HMB, luptele full-contact de reconstituire istorică au devenit o atracție permanentă, seară de seară având loc în șanțul Cetății, înaintea fascinantelor spectacole pirotehnice.
Cel mai interesant aspect al acestor lupte este că ele se dau „pe bune”, adică nu sunt deloc regizate, ci sunt confruntări reale între combatanți, care se lovesc între ei cu săbiile, topoarele, halebardele, ghioage sau ce alte arme mai au, încercând să pună la pământ adversarul.
Bineînțeles, lovirea unor puncte cheie este cea care se punctează de către arbitri, încât nu este nevoie să își doboare adversarul chiar ca într-o luptă de acum sute de ani, trecând sabia prin el sau străpungându-l cu sulița.
Dar asta nu înseamnă că luptătorii scapă ușor din aceste confruntări, pentru că, chiar și protejați de armuri, loviturile primite sunt puternice și lasă adeseori „amintiri” dureroase.
Chiar dacă înfruntările unu la unu sunt cele mai frecvente, extrem de interesante s-au dovedit confruntările de trupe, care au recreat situații concrete de pe câmpurile de luptă de acum sute de ani.
Meritul acestor spectacole de mare interes pentru public îl au serbii de la Beli Orlovi, transilvănenii din Compania Draco Nigrus și Cavalerii Cetăţii Bârsei, care au luptat seară de seară în șanțul Cetății, sub privirile a mii de spectatori.
Cosmin ROMEGA