Luna sângerie - cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului, are loc vineri
În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) va avealoc o eclipsă totală de Lună, vizibilă în România. Practic, Luna intră în zona de umbră a Pământului și capătă o culoare roșiatică, fiind cunoscută în popor ca „luna sângerie”.
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.
Fenomenul va dura o oră și 43 de minute fiind cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului XXI.
În timpul acestei eclipse, luna va căpăta o nuanță de roșu închis spre portocaliu.
Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul eclipsei producându-se la ora 23:21 (ora de vară).
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an.
Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Sucevenii care vor să urmărească fenomenul în cele mai bune condiții sunt așteptați la Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, vineri, 27 iulie 2018, începând cu ora 21:14.
Reprezentanţii Observatorului au mai precizat că "tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Lună și va fi la opoziție. Când o planetă se află la opoziţie, o putem observa în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopți, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop. Astfel, vom face observații și asupra planetei Marte, dar și asupra planetelor Saturn și Jupiter, putând vedea sateliții galileeni, marea pată roșie de pe Jupiter și inelele lui Saturn. Menționăm că observațiile astronomice vor fi posibile daca cerul nu va fi acoperit de nori. Pe lângă programul de observații, vom discuta despre eclipse și vom proiecta filme documentare legate de lună și de producerea eclipselor de lună".
Luna sângerie și Apocalipsa
Unii spun că Luna sângerie prevesteşte a doua venire a lui Iisus și că se vor întâmpla lucruri teribile în această zi.
"Soarele se va întuneca, iar Luna sângerie, înainte de ziua infiorătoare când se va întoarce Dumnezeu pe Pământ", este citatul din Biblie la care fac referire. De altfel, apropierea Lunii de Terra aduce cu sine cutremure şi valuri tsunami de zeci de metri.
Prima tetradă care a picat de Paştele evreiesc s-a produs în Evul Mediu, în 1493. Atunci au fost expulzaţi evreii din Spania şi Columb a descoperit America. Cea de-a doua Tetradă s-a produs în 1949 şi a coincis cu formarea statului Israel, iar cea de-a treia, în 1967, când a coincis cu Războiul de Şase Zile arabo-israelian.
Suprapunerea „Lunii Sângerii” cu Paştele Evreilor le-a dat motive credincioşilor să creadă că va începe Apocalipsa.