Fotografii istorice inedite, expuse la ”Uzina de Apă” Suceava
Până spre sfârșitul lunii iulie, publicul sucevean are ocazia să vadă două inedite expoziții de fotografie istorică, într-un cadru deosebit, al Centrului de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj ”Uzina de Apă” Suceava.
Expozițiile „Constanța bombardată” ( autor – arh. Radu Cornescu) și „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc” (realizată de Filiala Dobrogea a O.A.R), cuprind valoroase fotografii istorice din prima jumătate a secolului XX, vernisajul acestora având loc vineri, 12 iulie, odată cu lansarea de carte „Arhitectul Victor Ștephănescu, între stilul național și modernism”.
Expoziția „Constanța bombardată” ilustrează clădiri distruse în cele două războaie mondiale. În Primul Război Mondial, bombardamentele au avut loc în 1916, imediat după declarația României de intrare în război alături de Antantă (Anglia, Franța și Rusia), aviația germană distrugând sau avariind multe clădiri din oraș (inclusiv Moscheea Regală Carol I) și din port.
În cel de-al II-lea Război Mondial, Constanța a suferit de pe urma bombardamentelor foștilor aliați – sovieticii, în perioada 21 – 26 iunie 1944, inclusiv de pe mare, cu distrugătoarele Moskva și Harkov.
Deși pagubele produse au fost enorme, în ziarele vremii nu s-a scris despre distrugerile provocate de aceste bombardamente, din motive strategice și emoționale.
A doua expoziție stârnește interesul prin prezentarea unor clădiri reprezentative de pe litoralul românesc, care se regăsesc și în peisajul cotidian, stârnind amintiri majorității celor care le recunosc din vacanțele petrecute la Marea Neagră.
Expozițiile organizate de Filiala Nord Est a Ordinului Arhitecților din România și Filiala Dobrogea a O.A.R pot fi vizitate la Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj ”Uzina de Apă” până pe 29 iulie.
Cosmin ROMEGA