Festivalul Mondial UNICA, deschis oficial în Cetatea de Scaun a Sucevei
Timp de mai bine de o săptămână Suceava este gazda unui eveniment de talie mondială, a 78-a ediție a Festivalul Uniunii Internaționale de Cinema (UNICA), prima ediţie care se desfăşoară în România.
Manifestarea va aduce pe ecranul Cinematografului Modern, din Suceava, un adevărat regal de filme realizate de peste 150 de cineaști din 30 de țări ale Europei, dar şi de pe alte continente.
Festivitatea de deschidere a avut loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, vineri seara, când delegaţiile ţărilor participante au defilat, purtând steagurile naţiunilor pe care le reprezintă, pe drumul Cetăţii, intrând pe poartă, dincolo de care îi aştepta o delegaţie de frumoase domniţe, străjeri şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
Oaspeţii de peste mări şi ţări au fost primiţi cu pâine şi sare, conform vechiului obicei moldovenesc, fiind invitaţi apoi în curtea interioară a Cetăţii de Scaun, unde a avut loc ceremonia de deschidere a Festivalului UNICA.
După intonarea imnului României de către tenorul Sorin Ursan, a fost invitat pe scenă primarul municipiului, Ion Lungu, care, în calitate de gazdă, le-a urat tuturor „bun-venit”:
“Mă bucur că Suceava, poarta de intrare în Bucovina, va fi gazda unuia dintre cele mai mari şi mai importante festivaluri de film din Europa. Mulţumim Comitetului UNICA şi Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România pentru marea încredere acordată comunităţii noastre, de a organiza cea de-a 78-a ediţie a Festivalului Mondial de Cinematografie de Amatori.
Evenimentul este un moment unic din punct de vedere cultural, unul de nivel mondial, ce reuneşte, timp de o săptămână, cineaşti din 30 de ţări. Acest demers cultural plin de valoare, originalitate şi talent individual are nobila sarcină să plaseze Suceava într-un spaţiu de manifestare înalt valorizat, care scoate din anonimat o localitate şi oferă şansa reapariţiei pe harta Europei. Suceava îşi conturează destinul cultural al generaţiilor tinere devenind un manifest pentru o lume mai bună. Dorim să împărtăşim ospitalitatea locurilor, frumuseţea şi spiritualitatea specifice spaţiului bucovinean, precum şi istoria acestui tărâm străvechi, cu prietenii noştri din Europa şi din restul lumii”.
Începând de sâmbătă, de la ora 10.00, când vor fi difuzate filmele României, şi până vinerea viitoare, când va avea loc festivitatea de premiere, pe ecranul Cinematografului Modern
vor avea loc proiecții ale filmelor țărilor membre, fiecare națiune având la dispoziție o oră după un program ce poate fi consultat pe pagina web www.unica2016.ro. Pe perioada proiecțiilor din cadrul Festivalului UNICA, intrarea în sala de cinema este liberă, în limita locurilor disponibile.
„Hai în Bucovina – UNICA!”
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis mesajul său prin intermediul vicepreşedintelui CJ, Gheorghe Niţă, pentru ca spre finalul manifestării să vină personal să îi întâmpine pe oaspeţii internaţionali:
„Stimați participanți la cea de a 78-a ediție a Festivalului Uniunii Internaționale de Cinema UNICA, fiți bineveniți în Suceava, fiți bineveniți in Bucovina! În aceste zile Suceava este capitala mondială a cinematografiei. Odată ce ați pășit pe aceste meleaguri veți simți ospitalitatea oamenilor, farmecul peisajelor, sacralitatea locurilor. Festivalul UNICA este prezent pentru prima dată în Romania, aici la Suceava.
Romania a depus cerere de aderare la UNICA în 2010, în 2011 a fost admisă cu drepturi depline, iar în acest an Suceava este gazda acestui prestigios eveniment. Acest lucru vine ca o recunoaștere a reprezentativității regiunii pentru ce oferă oamenii de aici, pentru cadrul natural și monumentele sale, precum și pentru capacitatea organizatorică, pentru infrastructura culturală.
Cinematograful din cadrul Centrului Cultural Bucovina este pregătit să găzduiască Festivalul UNICA, după ce recent am reușit să-l modernizăm.
Cetatea de Scaun a Sucevei, un loc plin de istorie, a fost redeschis în acest an după ce a fost reabilitată, fiind deschisă în premieră și expoziția permanentă.
Muzeul de Istorie, redeschis pe 31 iulie, după ce a fost reabilitat din temelii, este un obiectiv de top la nivel mondial, cu foarte multe elemente de unicitate, extrem de valoros și atrăgător pentru specialiști și pentru public. Vă invit pe toți să le vizitați, să vizitați Suceava și Bucovina – unică prin oameni și locuri”. Nu în ultimul rând, îndemnul său către toţi participanţii a fost „Hai în Bucovina – UNICA!”.
Preşedintele UNICA, un scoţian darnic cu zâmbetele
Urcarea pe scenă a preşedintelui UNICA, Dave Watterson, a fost în măsură să stârnească zâmbete de simpatie din partea tuturor celor prezenţi, pentru că acesta a venit îmbrăcat în kilt, acea fustă bărbătească care face parte din costumul popular al ţării sale şi de care sunt foarte mândri.
Acesta i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să depăşească barierele diferenţelor culturale, de limbaj şi să îşi facă cât mai mulţi prieteni, folosind, când nu mai au altă „armă”, zâmbetul:
„Când revedem vechi prieteni și ne facem alții noi în Suceava, noi toți cei din comitet ne amintim de ce muncim atât de greu de-a lungul anului pentru UNICA. Aceasta este bucuria Congresului nostru anual. Bucurați-vă de filme și admirați-le, dar faceți în același timp și un efort pentru a cunoaște oameni noi. Cu toții suntem entuziaști ai filmului. Se merită, chiar de conversațiile noastre constau mai mult în zâmbete, semne și clinchetul paharelor de vin. Nu fiecare organizație membră poate produce an de an un film, dar chiar și așa avem din belșug filme de vizionat. Prietenii noștri din România au muncit într-adevăr din greu. Există un munte de pregătiri în spatele fiecărui Congres UNICA. Le suntem recunoscători celor care au făcut posibil acest eveniment”, a transmis Dave Watterson.
La final, invitaţii au putut urmări un spectacol folcloric dar şi unul de teatru, Măria Sa Ştefan cel Mare, împreună cu boierii săi, venind să le ureze „bun venit!” şi să susţină în faţa lor o parte din piesa de teatru „Apus de soare”.