range-maxillary

Expoziții aniversare Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga

În perioada 1 august- 31 august 2018, Muzeul Bucovinei din Suceava va fi gazda a două expoziții aniversare cu titlul, Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga realizate de către Centrul Ceh din București.
Aceste expoziții fac parte dintr-o serie mai largă de astfel de evenimente, ce au drept scop aniversarea, respectiv comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei, crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968.
Anul 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la crearea statului cehoslovac. Ca urmare a Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, luând naștere noi state. Printre acestea s-a numărat și Cehoslovacia, care a luat naștere în luna octombrie a anului 1918, Thomas Garrigue Masaryk devenind primul președinte al Republicii. În anii imediat următori, politica Cehoslovaciei a fost profund marcată de principiile democratice și chiar dacă se identificau cu spațiul rus în ceea ce privește originea slavă, relațiile diplomatice au fost îndreptate către democrațiile vest-europene. Aprofundarea specificităților politice, sociale, economice și culturale ce au marcat istoria națiunii cehoslovace reprezintă un aspect important al expoziției, publicul vizitator urmând a fi familiarizat cu aceste realități istorice.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit unul dintre statele blocului comunist, începând cu anul 1948. Era începutul unei opresiuni dictatoriale ce avea să dureze aproape jumătate de secol. În acest context, cehii și slovacii au luptat pentru ca identitatea lor națională și culturală să nu piară, astfel că în anul 1968 a fost materializată o liberalizare culturală. Acest lucru nu a rămas fără consecințe. În luna august, sovieticii și-au trimis trupele pentru a invada Cehoslovacia, iar orașul Praga a devenit un loc al confruntărilor dintre aceștia și populația civilă. Liberalizarea culturală a fost stopată, controlul sovietic a devenit mult mai strict, dar acest lucru a îndârjit și mai mult activitatea disidenților împotriva acestui sistem opresiv. România nu a trimis trupe în timpul Primăverii de la Praga, riscând, astfel, relațiile cu Uniunea Sovietică, dar opunându-se categoric unei astfel de atitudini vădit agresive.

Expoziții aniversare Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga


Pentru o cât mai facilă înțelegere a acestor evenimente, vor fi oferite informații cât mai detaliate și pe înțelesul tuturor. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra aspectului politic, social, economic și cultural ce au marcat cei 100 de ani de independență.
Aceste evenimente sunt susținute de către instituții culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Național și Muzeul Orașului Praga.

Expoziții aniversare Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga


Traducător expoziții: Anca Irina Ionescu(Centrul ceh)
Curator expoziții: Lenka Lindaurova (Centrul ceh)

Imagini
Expoziții aniversare Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga
Expoziții aniversare Statalitatea cehoslovacă 1918 și Primăvara de la Praga
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere