Expoziţia Francezi şi români în marele război la școlile din Șcheia și Sfîntu Ilie
În anul marelui Centenar, Muzeul Bucovinei din Suceava prezintă la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu”din Șcheia și la Școala Gimnazială din Sfântu Ilie expoziţia itinerantă Francezi şi români în marele război.
După ce a fost prezentată în ultimii doi ani la mai multe şcoli din judeţul Suceava, ultima fiind Şcoala Gimnazială Mitocu Dragomirnei, expoziţia va figăzduită la aceste școli, până în luna aprilie a.c., cu acceptul și sprijinul doamnei director, prof. Ioana Bahrincean.
Realizată de Direcţia de Comunicare şi Producţie Audiovizuală a Ministerului Apărării din Franţa, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I” din Bucureşti, expoziţia prezintă personalităţi politice şi militare din Franţa şi România, momente importante din primul război mondial, rolul misiunii militare franceze în refacerea şi întărirea capacităţii de luptă a armatei române.
„Marele război”, aşa cum a fost numit în epocă, a produs milioane de victime în rândul ţărilor beligerante, România şi Franţa luptând în acest război, de aceeaşi parte a baricadei, ieşind învingătoare. Expoziţia şi-a propus să surprindă cele mai importante momente în care cele două ţări au colaborat de-a lungul conflictului.
Fiecare panou cuprinde repere cronologice, portretele personalităţilor şi factorilor de decizie din epocă evocaţi în expoziţie – prim ministrul Ionel Brătianu, generalii francezi Joffre şi Berthelot, generali români, hărţi ale luptelor şi planuri militare, dar şi regele Carol I, regina Maria, regele Ferdinand, în timpul domniei celui din urmă, realizându-se unirea din 1918, România Mare. Fotografiile de epocă sunt din fondurile arhivelor, Muzeului Militar Naţional din Bucureşti şi colecţii particulare.