Două spectacole de teatru produse la Suceava au atras atenția UNITER
O comisie a Uniunii Teatrale din România (UNITER) a fost prezentă în zilele de 5 și 6 februarie la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, unde a vizionat două dintre producțiile recente (2017) ale tânărului teatru sucevean - „Kebab” și „3 Surori”.
Ambele spectacole au avut loc cu sala plină, prestația actorilor și a echipelor de producție fiind răsplătită cu valuri de aplauze, atât pe parcurs, cât mai ales la final.
"Două dintre producțiile Teatrului <Matei Vișniec> au atras atenția juriului UNITER care se află zilele acestea în Suceava, pentru a viziona spectacolele <Kebab> de Gianina Cărbunariu, în regia lui Daniel Iordan, și <3 Surori> de A. P. Cehov, proiect realizat în colaborare cu Punctart din București, în regia Catincăi Drăgănescu. Este o foarte mare onoare pentru noi că într-un interval atât de scurt, la doar doi ani de existență, avem o cerere din partea UNITER-ului de a veni și de a viziona aceste spectacole, ceea ce înseamnă că suntem luați în seamă la modul serios și este foarte apreciat teatrul de arte care este produs la Suceava", a declarat directorul general al tinerei instituții culturale sucevene, Carmen Veronica Steiciuc.
Juriul UNITER, prezent la Suceava, este format din Călin Ciobotari – cadru universitar și critic de teatru, redactor-șef al revistei „Dacia literară”, Alina Epîngeac - cadru universitar, critic de teatru și redactor la revista online de teatru yorick.ro, precum și Ludmila Patlanjoglu – prof univ. dr. la UNATC București – critic de teatru.
„Kebab”, de Gianina Cărbunariu, este povestea a trei tineri români care, din motive personale, părăsesc țara din dorința de a se realiza în Irlanda. Motivul fiecăruia dintre ei este diferit dar, în același timp, este plin de speranță. Caruselul în care sunt prinși, ambiția dusă la extrem fac din ei victime și călăi.
„3 Surori” este un spectacol despre oameni aflați în căutarea fericirii, blocați în reprezentarea fericirii și niciodată fericiți. Prozorovii trăiesc în trecut, în viitor, dar niciodată în prezent, iar viața trece fără menajamente pe lângă ei, la fel ca anotimpurile. Spectacolul are ca punct de pornire piesa de teatru "Trei Surori" de A. P. Cehov.
Cosmin ROMEGA