„Crai Nou”, un spectacol extraordinar în Cetatea Sucevei, după 25 de ani (Foto)
Sute de suceveni au avut privilegiul de a urmări sâmbătă seara, în curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei, cea mai nouă punere în scenă a operetei „Crai Nou” compusă de Ciprian Porumbescu.
Opereta este inspirată de un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi.
În ciuda vremii potrivnice, numărul spectatorilor a fost foarte mare, locurile pregătite de organizatori în curte și sus, pe ziduri, dovedindu-se insuficiente.
Evenimentul cultural a avut loc la 25 de ani de la ultima reprezentație, dovedindu-se un succes deplin, aprecierile publicului fiind fără echivoc.
Acest lucru a fost posibil datorită contribuției oferite de cei peste 100 de artiști din orchestra și corpul de balet ale Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, profesori și elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, precum și din Corul „Vox Campus” din Capu Câmpului.
Regia artistică a spectacolului este semnată de Doru Zaharia, dirijor a fost prof. Emil Habriliuc, coordonatorul proiectului - prof. Iohannes Raimund Onesciuc iar manager Sorin Filip, directorul Centrului Cultural Bucovina.
Principalele personaje ale operetei au fost interpretate de Cezar Mititiuc (Moș Corbu) Herna Săndulean (Dochița), Marian Gogan (Ispravnicul), Sergiu Dumbravă (Bujor, căpitan de jandarmi), Nicolae Ilincăi (Leonaș) și Viorica Daud Corjan (Anica – orfana).
Opereta “Crai Nou” compusă de Ciprian Porumbescu a răsunat pentru prima dată pe 27 februarie 1882 în vreme ce ultima reprezentaţie de la Suceava a avut loc în 1994, la Dom Polski. În echipa actuală se regăsesc şi doi dintre artiştii care s-au implicat şi în spectacolul de acum un sfert de secol - Emil Havriliuc şi Herna Săndulean.
Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Complexului Muzeal Bucovina, al Casei de Cultură a Studenţilor Suceava şi al Teatrului Municipal „Matei Vişniec”.