Conferință dedicată Zilei Internaționale a Memoriei Victimelor Holocaustului
Cu prilejul Zilei Internaționale a Memoriei Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, și prilejuit de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare și exterminare de la Auschwitz - Birkenau, Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iași și P.E.N. CLUB ROMÂNIA afiliat P.E.N. CLUB INTERNAȚIONAL organizează Conferința susținută de scriitoarea Angela FURTUNĂ, abordând “Tema Holocaustului și conștiința artiștilor, muzicienilor, scriitorilor, cineaștilor și cărturarilor”. O expoziție de carte și vizionarea unor materiale video vor întregi oferta culturală și educațională a evenimentului.
Proiectul a fost inițiat de Angela FURTUNĂ, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a P.E.N. CLUB România, cu 15 ani în urmă și a avut de la bun început drept obiectiv educația antidiscriminare (apărarea Drepturilor Omului, memoria și pedagogia memoriei Holocaustului, memoria și pedagogia memoriei Gulagului, apararea libertății de expresie și de credințe sau de convingeri democrate).
Comemorarea din 27 ianuarie a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005 avusese loc o ședință specială, când Adunarea Generală a ONU a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități sau din alte motive (apartenențe politice, etnice, religioase, de gen etc.), de către regimul nazist german.
Holocaustul a fost programul de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de regimul naţional socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, între 1933 şi 1945. Dacă cifra morţilor se ridică la şase milioane, astăzi se estimează că cifra totală a persecutaţilor urcă la nouă-unsprezece milioane de oameni, care adaugă evreilor şi alte etnii sau minorităţi culturale: evrei, polonezi, romi, slavi, persoane cu handicap fizic şi mintal, homosexuali, masoni şi martorii lui Iehova etc.
A fost aleasă data de 27 ianuarie pentru că este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia), a fost eliberat de armata sovietică.
Lagărele Auschwitz - Birkenau, sinistrele lagăre germane naziste de concentrare și exterminare (1940-1945), au fost incluse acum 41 de ani în World Heritage List, UNESCO (1979).