range-maxillary

Celebrul psihosociolog francez Jacques Salome își lansează la Suceava cea mai nouă carte

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Biblioteca USV organizează, în parteneriat cu Alexandria Librării, o conferință prilejuită de lansarea celui mai nou volum semnat de Jacques Salome, părintele metodei ESPERE de comunicare relațională. Cartea se numește ”Un strop de eternitate” și a apărut la editura Curtea Veche Publishing în luna mai a acestui an.

Evenimentul va avea loc miercuri, 31 octombrie 2018, începând cu ora 12.00, în sala de lectură ”Mihail Iordache” din incinta Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (corp A, etaj 1, cam 103) și va fi moderat de Prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu. Cartea va fi prezentată auditoriului de către cei trei invitați speciali: Valeria Bollud-Salome, Prof. univ. dr. Dan Dascălu și Conf. univ. dr. Olga Gancevici. La final, autorul va oferi și o sesiune de autografe.

Celebrul psihosociolog francez Jacques Salome își lansează la Suceava cea mai nouă carte

Jacques Salomé este psihosociolog, formator în domeniul relațiilor umane și scriitor. A fondat, la Roussillon-en-Provence, Centrul de formare în relaţii interumane „Le Regard fertile“, în cadrul căruia a instruit, de-a lungul timpului, peste 60 000 de asistenți sociali, medici, psihologi și consultanți. Este și creatorul metodei ESPERE (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială), al cărei scop constă în a pune la dispoziția oamenilor un mod de relaționare viabil, facil și eficient.

A scris zeci de cărți despre comunicarea inter și intrapersonală. A publicat cronici în reviste precum Psychologies Magazine, Enfance Majuscule, Santé Intégrative (Franța), Recto-Verso, Génération Plus (Elveția), Vivre le primaire, Vivre (Canada). Scrie, de asemenea, romane și poezie.

Fragment din carte:

Există o paralelă surprinzătoare între relaţiile privilegiate din viaţa noastră şi starea de sănătate pe care o avem la un moment dat. Se stabilesc astfel legături puternice între calitatea relaţiilor pe care le considerăm cele mai importante (cu părinţii, la şcoală, la locul de muncă, în cuplu, cu sine etc.) şi confortul nostru psihic, adică sănătatea în general.


De fapt, atunci când se aşterne tăcerea cuvintelor, se face auzită violenţa feluritelor dureri. Altfel spus, ceea ce nu pot rezolva sau depăşi prin comunicare în unele relaţii, ceea ce simt că îmi provoacă un dezechilibru, ceea ce mă face să mă simt dependent, uneori înstrăinat poate declanşa anumite dureri: accidente, disfuncţii ale organelor vitale (inimă, ficat, stomac, spate, vezică urinară, aparat locomotor etc). Cu alte cuvinte, bolile sunt limbaje simbolice, metaforice, prin care corpul nostru încearcă să ne vorbească, lăsând să îi scape un ţipăt prin care ne atrage atenţia asupra lucrurilor insuportabile şi indescriptibile.

De aceea, vă invit la această curăţenie a reţelei relaţionale, aşa cum am menţionat într-un text anterior (vezi „A comunica înseamnă a pune în comun”), o curăţenie importantă a uneia sau a alteia dintre relaţiile semnificative din viaţa noastră. Curăţenie care va înlesni mai ales o restituire simbolică a mesajelor toxice pe care interlocutorul le-a răsfrânt asupra noastră (folosind un obiect sau o scrisoare, insistând asupra faptului că este un mod simbolic de a exprima şi de a înapoia ceea ce am simţit), a comportamentelor violente, a gesturilor şi atitudinilor pe care le-a avut faţă de noi. Această restituire mi se pare esenţială, întrucât ne ajută să ne regăsim energia vitală, să ne reconstruim imaginea de sine, să ne redobândim încrederea în noi înşine şi stima de sine, acordându-ne astfel mult mai multă dragoste nouă înşine.

Imagini
Celebrul psihosociolog francez Jacques Salome își lansează la Suceava cea mai nouă carte
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower