„Câmpulung Film Fest” 2017 aduce 20 de filme de scurtmetraj, două documentare şi 15 scurtmetraje de animaţie
În perioada 25-27 august 2017, la Câmpulung Moldovenesc se desfășoară ediţia a II-a a Festivalului „Câmpulung Film Fest”, eveniment care aduce în fața publicului 20 de filme de scurtmetraj, două documentare şi 15 scurtmetraje de animaţie. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv şi alternativ, filme provenite din două ţări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei. Țările invitate în cadrul acestei ediţii sunt Statele Unite ale Americii şi Franţa, care vor fi reprezentate prin scurtmetrajele de absolvire ale studenţilor din cadrul Departamentului de Film al Universităţii Columbia din New York şi cel al şcolii La Femis din Paris.
Ca şi în anul precedent, structura festivalului este bazată pe pachete, care implică conceptul de proiecţie comparativă. Câte un scurtmetraj din fiecare ţară invitată alături de un film de animaţie vor alcătui zece pachete. Această triadă urmăreşte să creeze în mintea privitorului o imagine care surprinde diferenţele culturale dintre cele două lumi pe care acesta le cunoaşte prin intermediul filmelor prezentate.
Acces gratuit la proiecţiile de film
Ediţia a doua a Festivalului comparativ de film „Câmpulung Film Fest” aduce în atenţie şi câteva evenimente speciale, printre care se numără o expoziţie foto care compară diferite aspecte ale vieţii din cele două ţări invitate, un cine-concert, dar şi discuţii între public şi invitaţi. Regizori americani şi francezi vor sosi în Bucovina pentru a vorbi despre ce anume îi inspiră şi pentru a spune poveştile din spatele muncii lor în domeniul cinematografiei. Accesul la proiecţii va fi gratuit, iar doritorii pot să obţină la faţa locului rezervări care asigură accesul la toate pachetele de filme. Locul de desfăşurare a proiecţiilor este Sala de Spectacole a Colegiului Naţional "Dragoş Vodă", locaţia fostului Cinematograf Luceafărul şi pârtia de schi a oraşului, proiecţie în aer liber care va marca seara de încheiere a evenimentului.
Anul trecut, la proiecția de închidere a primei ediții desfășurată în aer liber pe pârtia orașului de la Istrati, la poalele pădurii Runc, peste 500 de spectatori s-au bucurat de o seară de vară caldă și înstelată și de filmul "Orizont" în regia lui Marian Crișan.
Anul acesta va rula un nou film românesc care a luat prin surprindere suflarea cinefilă din România: documentarul "Planeta Petrila" în regia lui Andrei Dăscălescu.
„Câmpulung Film Fest” este un eveniment organizat de Asociaţia Hasmaţuchi, în parteneriat cu Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). În 2016, ţările invitate la "Câmpulung Film Fest" au fost India şi Danemarca, reprezentate prin Institutul Naţional de Design din Ahmedabad şi Şcoala Naţională Daneză de Film din Copenhaga.
„Câmpulung Film Fest” vrea ca prin filmele proiectate în cadrul celor trei zile să aibă un impact asupra publicului prin readucerea culturii cinematografice în prim-plan, la douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf din oraş, şi reintegrarea în conştiinţa publică a mai multor spaţii urbane ieşite de pe harta comunităţii.
În zilele de 26 şi 27 august, publicul va putea vizita Expoziția foto „Mândrie şi beton” de Petruț Călinescu, organizată la Templul Evreiesc din Câmpulung Moldovenesc.
sursa foto: campulungfilmfest.com