Campanie de dezinsecție împotriva căpușelor, în Suceava
Săptămâna aceasta, spațiile verzi din municipiul Suceava, în special parcurile şi locurile de joacă, sunt ținta unei campanii de dezinsecție, direcționată în special împotriva căpușelor.
“Ne concentrăm asupra lucrărilor de dezinsecție împotriva căpușelor. Este o perioadă propice pentru apariția acestora, deja au apărut și primele sesizări din partea cetățenilor privind existența căpușelor în unele locații. Răspundem solicitărilor dumneavoastră prin efectuarea acestor lucrări, pe o suprafață de 147.924 mp. Sunt incluse locurile de joacă, parcurile și zona de agrement Tătărași”, a anunțat viceprimarul Sucevei Marian Andronache.
Operațiunea era inițial programată cu aproape două săptămâni în urmă, dar, din cauza vremii capricioase, cu ploi abundente, a trebuit să fie reprogramată.
“Din momentul stropirii trebuie să treacă o perioadă de 48-72 de ore fără precipitații, pentru ca operațiunea să aibă efect. Chiar dacă locurile de joacă nu sunt deocamdată deschise, lucrările de dezinfecție se vor efectua și pe aceste locații, în speranța că acestea se vor deschide la următoarea etapă de relaxare”, a adăugat Marian Andronache.
Dezinsecția reprezintă ansamblul mijloacelor și metodelor de combatere a insectelor şi acarienilor care vehiculează și transmit boli infecto-contagioase ori parazitare la om și animale. În procesul de desinsecție se utilizează produse biocide, care au rolul de a distruge organismele dăunătoare.
Principalul risc în cazul muşcăturilor de căpuşe îl reprezintă contractarea bolii Lyme. Printre simptomele bolii se numără înroşirea locului muşcăturii, dureri musculare, transpiraţii, nas înfundat.
Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă care afectează sistemul nervos şi presupune un tratament complex care poate dura şi câţiva ani, dacă nu este depistată la timp. Aceasta este cunoscută şi sub numele de “boala cu o mie de feţe”, fiind greu de depistat şi trebuind tratată din faze incipiente pentru a putea fi ţinută sub control.