Aurul şi argintul antic al României la Muzeul de Istorie din Suceava
Expoziția “Aurul și argintul antic al României”, ce cuprinde 1065 de exponate, printre care și patru piese din Tezaurul de la Pietroasa sau coiful de la Coțofenești, dar și monede, bijuterii, armament de paradă, piese de harnaşament, veselă geto-dacică, monede, opaiţe şi alte piese din aur şi argint, va fi deschisă la Muzeul de Istorie Suceava în data de 16 noiembrie și va putea fi vizitată până pe 29 ianuarie 2017.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că “Aurul și argintul antic al României” este cea mai
importantă expoziție care a ajuns la Suceava până în prezent.
Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din București în colaborare cu alte 33 de
muzee din ţară, între care și Muzeul Bucovinei și are 1065 de exponate, aceste piese încadrându-se cronologic între mileniul 5 î.Hr. și secolul VII d.Hr. Muzeul Bucovinei participă la această expoziție cu 10 piese din metal prețios.
Proiectul acestei expoziţii a fost iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, iar piesele provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, în special din cel al expoziţiei Tezaur Istoric, şi din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară, partenere în proiect. Expoziţia a pornit din Bucureşti, în decembrie 2013, Suceava fiind al 12-lea muzeu la care poposeşte, pentru o perioadă de 3 luni, până în 29 ianuarie 2017.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 16 noiembrie, la ora 11,00, iar la deschidere va participa și directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu.
Piesele vor fi expuse în Sala de Pedagogie Muzeală și în Sala de conferințe, deoarece, fiind o expoziție mare, au fost necesari 300 de metri patrați de spațiu pus la dispoziție.
Expoziția va fi însoțită și de un catalog realizat de Muzeul Național de Istorie a României în care sunt prezentate locurile unde au fost descoperite piesele, cu descrierea și datarea acestora.
În perioada 16 noiembrie 2016 - 29 ianuarie 2017, la Muzeul de Istorie va fi prezentă o expoziţie excepţională, unică prin valoarea şi importanţa exponatelor. Suceava va găzdui vreme de aproape trei luni, unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î. Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d. Hr.
Cele peste 1000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din Eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice sau romane, care prin rafinamentul execuţiei îi pot entuziasma şi astăzi pe cei care le privesc. Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni. Subliniem că cea mai mare parte a obiectelor prezente în expoziţie au fost descoperite de către arheologi, în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întregul teritoriul României.
Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicile de la Cajvana (secolul VI î. Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d. Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d. Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava.
Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber. Astfel, sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite şi particularităţilor constructive ale acestora. Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare ale metalelor preţioase şi locurilor de descoperire ale pieselor. Coordonatorii expoziţiei din partea MNIR sunt Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul instituţiei, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şef birou Tezaur istoric.
Pentru vizitatorii dornici să se informeze suplimentar, Muzeul Naţional de Istorie a României a editat un catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, cu explicaţii despre locurile de descoperire a obiectelor şi studii privind prelucrarea metalelor preţioase de la cele mai timpurii încercări şi până în epoca migraţiilor. Acest catalog va putea fi achiziţionat de la standul Muzeului de Istorie din Suceava pe întreaga perioadă de desfăşurare a expoziţiei.