Apus de soare si parada medievala, la inchiderea celei de-a X-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală de la Suceava
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava, care s-a încheiat duminică seara, după trei zile de spectacole cu lupte între războinici, dansuri medievale, turnir medieval, spectacole cu flăcări şi lasere, piese de teatru şi concerte de muzică medievală, s-a bucurat de un real succes, în ciuda vremii potrivnice şi a modificărilor de program impuse pe ultima sută de metri, din cauza declarării zilei de sâmbătă ca fiind una de doliu naţional.
Fără îndoială, ultima zi a festivalului, duminică, s-a bucurat de cel mai mare succes, mii şi mii de oameni perindându-se prin Cetatea Sucevei, de dimineaţă până târziu în noapte, dar şi în Muzeul Satului Bucovinean, care a găzduit spectacolele a două îndrăgite trupe de muzică medievală, Truverii şi Ad Hoc.
Fascinanta călătorie în lumea medievală a fost posibilă cu ajutorul Paladinilor de Terra Medies, Ordinului Solomonarilor şi Straja Cetăţii, Ordinului Cavalerilor Lup, Gărzii Sighişoara, Cavalerilor Cetăţii Bârsei, Trupei Hypnosis, Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, Ordinului Cavalerilor de Mediaş, Terra Ultrasilvana şi Străjerii Cetăţii Bistriţa., Asociaţiei Culturale Friederich Schwartz, Asociaţiei Corvinorum Ordo, Cimpoieriilor de Transilvania, Trupei Anacronism, Şoimarilor Transilvani, Asociaţiei Armonis Iaşi, talentaţilor cascadori şi actori, dar şi frumoşilor cai de la Oval Production Group (Valentin Vasilescu), dar şi bufonului şi oamenilor pe picioroange de la Funny Art – Iaşi, fiecare din aceste trupe contribuind cu farmecul propriu, costume deosebite, arsenal medieval şi cunoştinţe temeinice despre viaţa de zi cu zi a strămoşilor noştri.
Tocmai de aceea, duminică seara, membrii acestora, încolonaţi în formaţii „de luptă”, s-au adunat în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun Suceava, fiind urmăriţi de miile de spectatori înşiruiţi de-a lungul drumului de acces în Cetate, pe două niveluri.
În faţa lor, dar de pe zidurile Cetăţii, la aproape 30 de metri deasupra solului, s-au înfăţişat mulţimii cei care, în calitate de reprezentanţi ai unor instituţii de seamă ale judeţului, au avut o contribuţie majoră în realizarea acestui festival medieval, devenit, printr-un concurs de împrejurări, cel mai mare din ţară.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care s-a ocupat efectiv de organizarea evenimentului, a spus că toate cele 10 ediţii ale festivalului nu ar fi fost posibile fără un sprijin foarte serios, de aceea se cuvine să-i dea cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
„Bună seara Suceava, bună seara Bucovina, buna seara România! De aici, din Cetatea de Scaun a Sucevei, vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit la acest mare festival, din cetatea celui mai mare român. Mulţumesc în mod deosebit celor peste 340 de actori, oameni care în aceste zile au înfruntat ploaia şi frigul, dar uite că în a treia zi vremea s-a îmbunat, este generoasă cu noi. Adresez sucevenilor o invitaţie pentru anul viitor, ca acest festival medieval să devină internaţional. Suceava poate aşa ceva, merită aşa ceva şi sunt convins că anul viitor va avea o dimensiune şi mai mare şi putem demonstra că suntem bune gazde. Bun venit în Cetatea Sucevei, mulţumim tuturor şi vă aşteptăm cu drag la următoarele ediţii. Felicitări Emil Ursu, Muzeului Bucovinei, mulţumim Primăriei Suceava!”, a spus Gheorghe Flutur.
În aceeaşi idee, de a da cuvântul celor care au făcut posibil acest festival, Emil Ursu i-a înmânat microfonul primarului Ion Lungu, care, în calitate de ordonator de credite, an de an a propus şi a susţinut alocarea unor sume importante de bani de la bugetul municipalităţii, care este principalul finanţator al Festivalului de Artă Medievală.
„Dragi suceveni, dragi domniţe, cavaleri, Măria Ta Ştefan cel Mare, le mulţumesc celor care au fost alături de acest festival chiar şi când vremea nu a ţinut cu noi. Ne gândim deja cum să dezvoltăm acest festival anul viitor, dar sunt convins că îl vom transforma într-unul de nivel internaţional. Nu în ultimul rând, vă adresez rugămintea să fiţi alături de noi vinerea viitoare, pe 19 august, de la ora 17.00, tot aici în Cetate, unde va fi inaugurat Festivalul Mondial de Film Amator Unica – a 78-a ediţie. Vor defila aici reprezentanţii celor 30 de ţări care expun filme, va fi o deschidere frumoasă, cu un spectacol interesant şi vă aşteptăm alături de noi. Îi mulţumesc preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, pentru implicarea în realizarea acestui festival, dar şi celui care reprezintă sufletul festivalului, Emil Ursu!”, a spus edilul sucevean, Ion Lungu.
În cadrul festivităţii de închidere a Festivalului Medieval, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a dat citire unui hrisov medieval, prin care cei de faţă se obligă să organizeze o nouă ediţie anul viitor:
„Din mila lui Dumnezeu, noi Muzeul Bucovinei din Suceava împreună cu buna chiverniseală şi ajutorul a multor oameni buni şi luminaţi facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor care o vor vedea sau auzi citindu-se că am binevoit cu inima curată şi luminată şi cu toată bunăvoinţa noastră, şi am făcut, pentru pomenirea vremurilor de mult trecute, Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare", spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse. Între zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost vremuri tihnite şi veselie pentru tot norodul, cu dansuri, pehlivani şi întreceri ale vitejilor oşteni. Şi după curgerea anilor, cei care vor fi după noi să adauge după cum le va fi voia dar să nu uite datinile ţării acestora. Şi cine ar voi să sfărâme sau să clintească această lucrare, acela să fie singur şi neajutorat în faţa judecăţii veşnice. Iar noi toţi cei de faţă mărturisim şi încredinţăm că la împlinirea sorocului de un an vom face din nou mare pohteală la Suceava tuturor celor care vor să ţină obiceiurile vechi. Şi la toate acestea mai sus zise este credinţa noastră şi credinţa tuturor celor care au ajutat la împlinirea acestei lucrări”.
Iniţiatorul şi organizatorul acestui festival medieval, care a crescut an de an, devenind un reper al evenimentelor turistice din România, Emil Ursu, s-a arătat dornic să îl transforme într-un eveniment cultural internaţional:
„Cea de-a X-a ediţie, aniversară, a fost foarte grea, din cauza condiţiilor meteorologice, care au dus şi la întreruperea paradei medievale. Prima zi a festivalului s-a desfăşurat de asemeni în condiţii atmosferice neprielnice şi le mulţumesc sucevenilor şi turiştilor prezenţi în zonă că au ales totuşi să vină la Cetatea de Scaun a Sucevei. Sunt deja prezenţi câteva mii de vizitatori şi aşteptăm să mai vină încă lume nouă la programele de seară. A fost o ediţie bună până la urmă, care a avut şi ceva probleme, dar care nu pot fi controlate.
Duminică a fost cea mai aglomerată zi, este şi firesc aşa, mai ales că este o zi încărcată de evenimente şi spectacole cu tematică medievală, zi în care au fost reluate şi concertele de muzică medievală.
Încercăm ca ediţia viitoare să fie una internaţională, mizăm pe prezenţa unor trupe din străinătate, evident, dacă fondurile alocate vor permite acest lucru”, a concluzionat directorul Muzeului Bucovinei, care, cu multă modestie, a adăugat că „tot ceea ce este bun aparţine celor care au făcut posibil evenimentul, eu îmi asum ce a ieşit rău”.
Cosmin ROMEGA