Acces gratuit la Suceava Blues Festival, în perioada 13 -14 august, pe Platoul Cetății de Scaun
La finele acestei săptămâni, pentru câteva zile frumoase de august, Suceava redevine un loc plin de oameni îndrăgostiți de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă.
Suceava Blues Festival, eveniment care a devenit un reper cultural important al acestei regiuni, are loc în perioada 13 -14 august, pe Platoul Cetății de Scaun a Sucevei.
Accesul este gratuit, în limita a 2500 de spectatori pe seară, cu respectarea regulilor în vigoare la data desfășurării evenimentului.
Spectacolele vor începe în fiecare seară de la orele 19.30. Intrarea în zona Festivalului se va face începând cu orele 17.00.
Donațiile pentru continuitatea Festivalului sunt binevenite.
Structura concertelor presupune câte 5 numere susținute de trupe din România, una din Grecia, dar și două formații din Anglia, cunoscute iubitorilor de blues din toată lumea. Deschiderea o vor face două trupe cu artiști locali, un bun prilej pentru aceștia de a se face cunoscuți astfel prin intermediul manifestării. Vor urma artiști români consacrați, apoi invitații din străinătate.În total vor fi 8 recitaluri ce se vor întinde pe parcursul a 2 seri, urmate de tradiționalele jam-session-uri (în măsura în care acestea vor fi permise).
Program Suceava Blues Festival, ediția a XII-a
Vineri, 13 august 2021
The Hot Cats (Ro)
The Voodoo Child (Ro)
Sakis Dovolis Trio (Gr)
Malone Sibun Band (UK)
Sâmbătă, 14 august 2021
Cooperativa de blues (Ro)
Othello Trio (Ro)
The Southern Cockroaches (Ro)
Aynsley Lister (UK)
Festivalul de la Suceava își propune prezența unor artiști străini, în condițiile în care multe dintre evenimente au fost amânate sau chiar anulate.
“Numărătoarea spune că în 2020 ar fi fost a 11-a ediție, la 19 ani de la prima lui apariție. Doar că regulile verii 2020 nu ne-au permis să ne adunăm în fața unei scene, oriunde în aer liber. De aceea am adunat într-un montaj video câțiva artiști și prieteni ai festivalului și ai lui Fani, film pe care l-am botezat @Edition 10.5 și am fost bucuroși să îl difuzăm pe posturi de televiziune locale și pe alte platforme media, vineri, 19 iunie 2020, fiind, și de această dată, un eveniment urmărit de mii de oameni bucuroși de întîlnirea cu artiști de top. Festivalul, în sine, este o poveste dincolo de eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fani Adumitroaie, cel mai important artist de blues pe care l-a avut Suceava și unul dintre pionierii blues-ului din România, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață, acum 20 de ani”, au precizat organizatorii evenimentului, Asociația “Pentru Suceava”.
Organizarea Suceava Blues Festival a devenit posibilă cu sprijinul financiar al Primăriei Suceava, care a alocat suma de 40.000 de lei de la bugetul local.
În cele 10 ediţii de până acum (festivalul fiind al doilea cel mai longeviv din țară) au concertat nume sonore pe scena Festivalului. Din România au participat artiști cunoscuți ca Nightlosers, Rareș Totu, Raul Kusak, Vali Răcilă, A.G. Weinberger, Mike Godoroja, Cyfer, Sorin Chifiriuc, Quo Vadis, Semnal M, Florin Giuglea, Berti Barbera, Nicu Patoi, The BluemanS, Marcian Petrescu, dar și artiști tineri sau foarte tineri ca Axis, Andrei Cerbu sau Vlad Prisacariu. Au fost şi artişti români stabiliţi în străinătate: Marius Dobra (Au), Joe Rusi (No), Johnny Mitrache (Fr) sau John Montana (UK). Artişti de top din Europa ca Henrik Freischlader (Ger), Blue Family & Ana Radzic (Ser), Tiny Legs Tim (Be), Borsodi Blues (Hu), Giles Robson, Lee Hedley sau Malone Sibun Band (UK), dar şi nume importante din SUA ca Matt Schofield, Kirk Fletcher, Josh Smith, Dean Bowman, Leslie Smith, Clay Windham, Ryan Donohue. Ediția din 2019 a reunit pe scenă două dintre cele mai importante nume ale genului, ROBBEN FORD și ERIC GALES (acesta din urmă fiind considerat artistul de blues nr. 1 mondial), artiști care au adus recunoaştere Festivalului şi au contribuit la poziționarea acestuia ca unul de top în Europa. Toţi aceştia, dar şi standardul artistic ridicat al evenimentului, au făcut ca publicul să fie prezent în număr din ce în ce mai mare, iar Festivalul să devină o emblemă culturală a Sucevei și României, o manifestre de talie europeană.
Festivalul a trecut și el prin numeroase schimbări. De la ediția pilot din ”Lăptăria lui Enache” (prilej cu care a fost lansat și unicul produs discografic al lui Fani – BLUES CON-FUSION), trecănd prin diverse locuri (Casa de Cultură, Club 60, Talcioc Cultural, Gârla Morii, Cetatea de Scaun a Sucevei, Esplanada Casei Culturii) și folosind denumiri care s-au schimbat și ele (MusicFest, Blues No Mercy, Blues Con-Fusion), evenimentul a crescut ca valoare, înglobând, sub umbrela sa, pe lângă artiști și public și parteneri media, sponsori din business-ul local sau voluntari din cadrul altor ONG-uri.
Suceava Blues Festival a devenit un reper cultural important al acestei regiuni, şi a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul și educația „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia se alătură şi ele acestui eveniment. Un concert filmat la ediţia din 2014 şi lansat ca produs live al unui artist prezent în Festival, un documentar intitulat „The Story. The City. The Blues” care spune povestea ediţiilor de până în 2016, expoziţii ale unor artişti plastici, lansări de carte sau de CD-uri, work-shop-uri gratuite, fotografi, jurnalişti, toate acestea se suprapun ideii că artele se pot îmbina armonios.