21.000 de puieți de arbori plantați la debutul proiectului „Pădurea de mâine”
Un proiect ambițios - „Pădurea de mâine”, în urma căruia zeci de hectare de pădure vor renaște pe terenuri degradate, a fost pornit sâmbătă, la Suceava, printr-o amplă acțiune de plantare la care au participat peste 100 de voluntari.
În total, pe o suprafață de 4,7 ha de teren forestier degradat, la Poieni-Solca, au fost plantați 21.200 de puieți de arbori de brad, molid, frasin, paltin și arin, în conformitate cu proiectul de reîmpădurire elaborat de Ocolul Silvic Solca, verificat de specialiști în silvicultură și biodiversitate de la Universitatea din Suceava.
Pădurea de acolo a fost tăiată în anii `90, în urma retrocedărilor, iar fragmentarea proprietății (numărul ridicat de proprietari din zona afectată) nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire, pe atunci nefiind prevăzut fondul de regenerare, care este obligatoriu în prezent.
Cei peste 100 de voluntari care au efectuat acțiunile de plantare ai viitoarei păduri de aproape 5 hectare sunt elevi de la Colegiul Tehnic Rădăuți, studenți și profesori de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, personalul Ocolului Silvic Solca, membri din comunitatea locală dar și angajați de la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Rădăuți și Siret.
„Această primă acțiune de împădurire reprezintă startul proiectului <Pădurea de mâine>, care va continua din primăvară cu alte suprafețe de teren degradate. Sunt mândru că un astfel de proiect a pornit la noi, în Suceava, pentru a ajuta proprietarii privați de păduri să regenereze suprafețele forestiere degradate din toată România în următorii 7 ani. Mai ales că, pe lângă acțiunea de plantare, noi ne-am asumat să avem grijă de plantații pe durata următorilor șapte ani, pentru a ne asigura de reușita deplină a acestora. Vrem să ajutăm la reîmpădurirea suprafețelor forestiere calamitate, a celor care au fost exploatate dar pe care pădurea nu s-a mai regenerat, acolo unde sunt probleme, indiferent dacă proprietarii sunt privați sau primării”, a precizat Vasile Varvaroi, manager de achiziții la Holzindustrie Schweighofer Rădăuți.
Cei 21.200 de puieți de arbori plantați sâmbătă au fost cumpărați de la diverse pepiniere private din județ iar o parte de la Ocolul Silvic Solca.
Proiectul „Pădurea de Mâine” este realizat de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați de păduri să regenereze suprafețele forestiere degradate, în următorii 7 ani.
Compania va investi 1 milion de euro pentru plantarea a 1 milion de puieți pe durata celor 7 ani ai proiectului.
„În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” am primit deja cereri pentru zece suprafețe eligibile. Acestea sunt în curs de analiză și pregătim selecția proiectelor pentru plantarea de primăvară. Mă bucur că am putut demara proiectul pe teren încă din toamna aceasta și că am putut veni în sprijinul proprietarilor terenului forestier degradat de la Poieni-Solca. Pe această suprafață era practic imposibil ca vegetația forestieră să se refacă în mod natural,” a declarat Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului „Pădurea de Mâine”.
Practic, acest program de împădurire, la nivel național, vizează refacerea pădurilor pe terenurile unde regenerarea naturală nu a mai fost posibilă, care sunt degradate și pentru care nu sunt acordate subvenții de reîmpădurire.
O componentă importantă a programului este și cea educativă, pentru că tinerii voluntari au învățat de la personalul de specialitate atât detalii despre geneza și rolul pădurilor, cât și tehnicile corecte de plantare a arborilor, pentru obținerea unor rezultate cât mai bune și, de ce nu, a unor păduri durabile, de care să se bucure generațiile următoare.
Cosmin ROMEGA