range-maxillary

Moana

  (2016)

Vaiana

Moana
Gen film:
Animatie, Aventura, Comedie
Regia:
Ron Clements, John Musker
Actori:
Aulii Cravalho, Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Phillipa Soo, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Temuera Morrison, Rachel House
Nota IMDB: n/a (n/a voturi)
Durata: 103 min
Tara: united states of america
3D

Cu două milenii în urmă, Moana, o navigatoare înnăscută, pornește în căutarea unei insule legendare din Oceania. Călătoria i-l va scoate în cale pe semizeul Maui, care o va ajuta să traverseze oceanul dezlănțuit, într-o extraordinară aventură plină de experiențe neobișnuite. Miza este și ea ieșită din comun: ceea ce găsește pe insulă ar putea-o ajuta pe Moana să-și salveze familia.

Acţiunea din Vaiana se inspiră dintr-un mister al istoriei Oceaniei: dacă acum trei mii de ani locuitorii zonei navigau oceanul explorând miile de insule, ulterior s-a observat că triburile s-au sedentarizat, preferând să rămână pentru zeci de generaţii în acelaşi loc. Animaţia Disney brodează inspirat pe baza acestui mister al Oceaniei purtându-ne în sânul tribului de pe insula Motunui, unde liderul Tui visează că într-o zi fiica sa Vaiana va prelua îndatoririle de şef al paşnicei comunităţi, respectând în continuare interdicţia ca niciun pescar să nu se aventureze în afara recifului care protejează insula. Dar când peştii dispar şi o molimă misterioasă afectează cocotierii, Vaiana e singura care îşi dă seama că supravieţuirea tribului depinde de o călătorie plină de aventuri în largul oceanului.

„Vaiana este fiica în vârstă de 16 ani a conducătorului Motunui”, spune regizorul Ron Clements. „Este curajoasă, hotărâtă, miloasă şi foarte inteligentă. Are o atitudine de tipul «niciodată să nu spui niciodată» şi o conexiune extrem de profundă cu oceanul.” Iar regizorul John Musker adaugă: „E neliniştitor şi de neînţeles pentru ea de ce poporul ei nu merge dincolo de reciful care le înconjoară insula, cu atât mai mult cu cât ea a fost atrasă de ocean întreaga ei viaţă.”

„Acea mândrie în tradiţiile lor culturale şi acel simţ al legăturii cu oceanul au devenit elemente centrale ale poveştii. De aceea protagonista, şi filmul, se numesc «Vaiana», cuvânt care înseamnă apă/ocean în multe limbi din Polinezia”, spune producătorul executiv John Lasseter. Există nenumărate teorii, însă nimeni nu este sigur de ce a avut loc această pauză de 1,000 de ani, în care explorările au fost oprite, pentru a fi reluate acum 2,000 de ani, când au dus la descoperirea Tahiti, Hawai‘i şi Aotearoa (Noua Zeelandă). Această renaştere – şi explicaţiile posibile din spatele ei – au aprins imaginaţia creatorilor de film. „În povestea noastră, eroina principală, Vaiana, este o prezenţă simbolică, stând chiar în inima reapariţiei căutării de drumuri şi explorării”, spune Musker.

Filmul este regizat de echipa renumită formată din Ron Clements şi John Musker care au mai regizat şi „Mica Sirenă”, „Aladdin”, „Prinţesa şi Broscoiul”, şi produs de Osnat Shurer, care este cunoscut pentru „Lifted” şi „One Man Band”.

Costume inspirate din culturile Oceaniei

Inspirată din legendele populare în culturile din Oceania, pelicula porneşte de la premisa că oceanul nu separă, ci uneşte insulele şi oamenii. Realizarea filmului a presupus multă muncă de documentare, dar şi imaginaţie şi creativitate în ceea ce priveşte conturarea personajelor în cele mai mici detalii.

De exemplu, Vaiana poartă şapte tipuri de costumaţii, printre care se remarcă şi vestimentaţia tradiţională din insulele Oceaniei. Creatoarea costumelor, Neysa Bové, spune că a ales o variantă vestimentară care să completeze naraţiunea aventurii în care se aruncă puştoaica. Interesant este că cel mai elaborat costum în care apare îmbrăcată Vaiana se vede doar preţ de şase secunde, în cadrul unei secvenţe ce redă un dans.

În plus, podoaba pe care o poartă pe cap, alături de costumaţia de ceremonie, sunt inspirate din ceremoniile Taualuga din cultura zonei Samoa şi simbolizează regalitatea. Pentru consecvenţă cu tematica filmului, toate personajele poartă costume făcute din materiale disponibile şi acum 2.000 de ani, când are loc acţiunea.

O lume bio luminiscentă

Un personaj exotic este Tamatoa, un crab de peste 15 metri cu probleme serioase privind stima de sine, care trăieşte într-o bizară lume bio luminiscentă. Lalotai, un tărâm al monştrilor, este un loc al fanteziei aflat dincolo de fundul oceanului. Numele este de provenienţă locală, „lalo” înseamnă „dedesubt”, iar „tai” înseamnă „mare” în proto-polineziană.

Personajul oceanic

Oceanul e mult mai mult decât apă, e un personaj în sine în film. Echipa de producţie a creat o instalaţie specială, de peste 15 metri, care să o ajute să facă animaţiile în largul oceanului. Specialiştii în efecte speciale au adăugat apa, stropii, picăturile.

Cocosul Heihei

Într-una dintre versiunile iniţiale ale animaţiei, cocoşul Heihei era un personaj deştept şi obraznic, dar producătorii au decis că îi lipsea doza de unicitate. Unii au vrut să renunţe la personaj, în vreme ce alţii au cerut să rămână în film. Până la urmă au ajuns la un consens: cocoşul a rămas, dar IQ-ul i-a fost semnificativ redus.

Cerul de acum 2.000 de ani

Pentru a crea cerul înstelat de acum 2.000 de ani, echipa de producţie a apelat la ajutorul astronomilor, care au documentat în detaliu scenariul acesta şi au făcut o listă cu toate stelele care au fost vizibile pe cer, în largul Pacificului, acum 2.000 de ani.

English

A young woman uses her navigational talents to set sail for a fabled island. Joining her on the adventure is her hero, the legendary demi-god Maui.

Moana

Moana

Moana

Program vizionare
Imagini
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Moana
Impresii, ganduri ...

Complex Imobiliar Mandachi Tower